Γερμανικά αεροδρόμια >> Ολοι οι Ευρωπαίοι μαζί αλλά οι Ελληνες (που προφανώς ΔΕΝ είναι Ευρωπαίοι) χώρια, μαζί με τους Αφρικανούς

Αποτέλεσμα εικόνας για αεροδρομιο μοναχου




Ιστορίες που ανακαλούν μνήμες άλλων εποχών, πολύ πριν από την προσχώρηση της Ελλάδας στη Συνθήκη Σένγκεν, ή και πιο πρόσφατες, όταν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης και του κλεισίματος του Βαλκανικού Διαδρόμου, η Ελλάδα απειλήθηκε με ντε φάκτο αποκλεισμό της από τη Ζώνη Σένγκεν, εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στα γερμανικά αεροδρόμια με πρωταγωνιστές –ή μάλλον, θύματα– Ελληνες ταξιδιώτες. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν στην «Κ» την ταπεινωτική διαδικασία ελέγχου στην οποία υποβάλλονται στα γερμανικά αεροδρόμια, για την οποία, εξάλλου, η Αθήνα έχει ήδη προβεί σε διάβημα –αν και σε χαμηλό επίπεδο– προς το Βερολίνο.

Μέχρι αυτή τη στιγμή μάλιστα, πηγές στην Αθήνα, η οποία φαίνεται ότι επιδιώκει να κρατήσει το θέμα «χαμηλά», –αποδίδοντάς το στο γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και στον Γερμανό υπουργό Τόμας ντε Μεζιέ – επεδίωκαν να υποβαθμίσουν το θέμα μιλώντας αόριστα για λόγους ασφαλείας τους οποίους έχει επικαλεστεί η γερμανική πλευρά. Πάντως, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε στην «Κ» ότι ήδη στις 11 και 12 Οκτωβρίου η Γερμανία ήταν ανάμεσα στις χώρες που ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι επαναφέρουν εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για έξι μήνες με απαρχή τη 12η Νοεμβρίου με βάση το άρθρο 25 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Το μέτρο θεωρείται έκτακτο και υποτίθεται ότι δικαιολογείται για λόγους «εσωτερικής ασφαλείας και δημόσιας τάξης». Και ενώ δεν είναι γνωστός ποιος είναι ο λόγος ασφαλείας της Γερμανίας που δικαιολογεί την παρεκτροπή από τη Συνθήκη Σένγκεν σε σχέση με την Ελλάδα, αυτές τις μέρες οι Ελληνες επιβάτες που προσγειώνονται σε γερμανικό έδαφος βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.


«Κατά την άφιξη της πτήσης της Aegean στη Φρανκφούρτη, μας έβγαλαν από την πίσω πόρτα του αεροπλάνου μέσα στο κρύο, μας άφησαν να ξεπαγιάζουμε στο ταρμάκ, μας επιβίβασαν σε λεωφορεία, μας αποβίβασαν πάλι στο ταρμάκ, μας μετέφεραν με τα πόδια σε κάποιο απόμακρο μέρος και μας έστησαν στην ουρά για 30΄ για εξονυχιστικό έλεγχο», σημείωνε στην «Κ» ταξιδιώτης, μιλώντας για «δύο λεπτά ανάκριση του τύπου “πού έχασες πριν από 5 χρόνια την ταυτότητά σου που μου δείχνει το σύστημα; Αφού λες ότι έβγαλες νέα ταυτότητα γιατί δεν την έχεις μαζί σου κι έχεις μόνο το διαβατήριό σου;” και άλλα τέτοια».

Την ίδια περίπου εικόνα μεταφέρει έτερη Ελληνίδα, η οποία έφθασε στη Φρανκφούρτη στις 13 Νοεμβρίου: «Ο πιλότος μάς ενημέρωσε πως δεν θα μας αποβιβάσουν μέσω διαδρόμου, αλλά θα μας περιμένει λεωφορείο για να μας μεταφέρει σε ειδικό σημείο όπου θα γίνει έλεγχος διαβατηρίων. Μας ζήτησε συγγνώμη γιατί μας είπε πως δεν γνωρίζει τον λόγο αλλά υποθέτει ότι είναι επειδή “ερχόμαστε από την Ελλάδα”», σημειώνει, προσθέτοντας ότι για να φθάσουν οι επιβάτες στο σημείο ελέγχου έπρεπε να ανεβούν αρκετές σκάλες –μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένοι και άνθρωποι με τις χειραποσκευές τους– και ότι ακολούθησε «ενδελεχής έλεγχος στα διαβατήρια και στις ταυτότητες».

Η Κομισιόν εξετάζει τις πληροφορίες που έχει λάβει από τα κράτη-μέλη που ζήτησαν προσωρινή επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων. Εκπρόσωπός της σημείωνε στην «Κ» ότι η Επιτροπή έλαβε διαβεβαιώσεις για τον προσωρινό χαρακτήρα των ελέγχων, ενώ ενθάρρυνε τη συνεργασία των ελληνικών και γερμανικών αρχών για το εν λόγω ζήτημα...
πηγή

Σχόλια