Οι τούρκοι περικυκλώνουν το Καστελλόριζο > Θέλουν 50% απο τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου και το μισό Αιγαίο..

Αποτέλεσμα εικόνας για piri reis araştırma gemisi




Σταθερή παρουσία στην περιοχή του Καστελλόριζου διατηρούν τις τελευταίες ημέρες οι τουρκικές δυνάμεις, είτε μέσω πραγματοποίησης ασκήσεων είτε με την παρουσία ερευνητικών σκαφών.

Στα νότια του Καστελλόριζου πλέει το ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις» το οποίο, με βάση τη NAVTEX 310/17 της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Αττάλειας, θα παραμείνει στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και τη Δευτέρα. Παράλληλα, με τις NAVTEX 299/17 και 300/17 έχουν δεσμευθεί δύο περιοχές στα δυτικά και τα ανατολικά του Καστελλόριζου (εντός τουρκικών και διεθνών υδάτων) για διεξαγωγή πυρών. 

Στην Αθήνα αποστέλλεται έτσι ένα έμμεσο μήνυμα. 

Οπως αναφέρουν ειδικοί, η Αγκυρα με τον τρόπο αυτό απλώς επισημαίνει την περιορισμένη επιρροή του Kαστελλόριζου ως ελληνικού νησιού στο συγκεκριμένο σκέλος της Ανατολικής Μεσογείου. Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει και έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο εντός του επόμενου μήνα. 

Αναμένεται να φανεί τι ακριβώς εννοεί η Αγκυρα και πού ακριβώς στην Ανατ. Μεσόγειο σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις συγκεκριμένες έρευνες.

Η τουρκική κινητικότητα σαφώς συνδέεται και με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει κανονικά στον σχεδιασμό της για εξορύξεις στο οικόπεδο 11 εντός της ΑΟΖ, αλλά και με τις σχετικές αποφάσεις των υπόλοιπων κρατών της περιοχής. 

Η κινητικότητα στην περιοχή είναι γενικότερα εντονότατη και όλοι δείχνουν να προετοιμάζονται για εξελίξεις...

Μεγάλο και αναπάντητο - ακόμα - ερώτημα είναι η στάση των Αμερικανών στην περιοχή οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ανοίξει τα χαρτιά τους...

Οι ευρωπαίοι δεν έχουν μεγάλη επιρροή στην Τουρκία και μόνο οι Αμερικανοί μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και τους συσχετισμούς στο Αιγαίο...

Η Ελλάδα έχει πετύχει κάποιες νίκες τελαυταία στον τομέα αυτό (απομάκρυνση φιλότουρκου συμβούλου απο το περιβάλλον Τραμπ κλπ) αλλά όλα ακόμα είναι ανοιχτά...




Σχόλια