Η Τουρκία προσπαθεί να φιλανδοποιήσει την Ελλάδα >> «Δέσμευσε» την περιοχή του Καστελόριζου (!) για άσκηση

Η Τουρκία «δέσμευσε» την περιοχή του Καστελόριζου για άσκηση


Κάθε φορά που η Τουρκία ξεπερνάει τα όρια με την Ελλάδα πολλοί αναλυτές στη χώρα μας σπεύδουν να αποδώσουν την αιτία της πρόκλησης στα εσωτερικά της Τουρκίας ή στο χαρακτήρα του Ερντογάν ή στον ανάδρομο Ερμή, εν πάσει περιπτώσει κάπου αλλού εκτος από αυτό που πραγματικά είναι...

Στο τουρκικό σχέδιο - που δεν αλλάζει - να φιλανδοποιήσει τη χώρα μας ή αλλιώς να τη φέρει σε μιά κατάσταση (όπως η τότε Σοβιετική Ενωση τη Φιλανδία) που να μην αντιδρά ακόμα και αν τουρκικά υποβρύχια παρκάρουν στο λιμάνι του Πειραιά για να βγουν οι ναύτες βόλτα στον Ακρόπολη...

Υποννοείται φυσικά ότι η εναλλακτική θα ήταν ο πόλεμος και η απώλεια εδάφους για την Ελλάδα...

Επομένως η Ελλάδα θα πρέπει να παίρνει στα σοβαρά, όπως και το κάνει φυσικά (τουλάχιστον η στρατιωτική ηγεσία το κάνει 100%)  αυτές τις προκλήσεις και να τις αντιμετωπίζει ανάλογα, όχι υποβιβάζοντάς τες ή αλλάζοντας το νόημά τους.

Οπως και να έχει σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο, προβαίνοντας σε άλλη μία προκλητική ενέργεια. Αυτή τη φορά η γειτονική χώρα προχωρά σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου στην περιοχή του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με την NAVTEX 785/16 που εκδόθηκε την Παρασκευή, η Τουρκία δεσμεύει για δύο ώρες αύριο, Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, περιοχή που περιλαμβάνει το Καστελόριζο για άσκηση πολεμικού πλοίου με υποβρύχια συσκευή. 

Η Τουρκία συμβουλεύει διπαλου σε απόσταση 1 ναυτικού μιλίου από το πλοίο που θα ποντίσει τη συσκευή.

Με άλλη NAVTEX (784/16) η Τουρκία δεσμεύει περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης για άσκηση το χρονικό διάστημα 08-10 Δεκεμβρίου.


Ελληνοαιγυπτιακή άσκηση σε Κάσο-Κάρπαθο


Αύριο ξεκινά η ανάπτυξη των ελληνικών και αιγυπτιακών αεροναυτικών δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στην κοινή άσκηση των δύο χωρών με την επωνυμία «Μέδουσα».

Τα συγκεκριμένα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές ανοιχτά της Κάσου, στην Κάρπαθο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρήτη φαίνεται ότι ενόχλησαν την Άγκυρα που εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία υποστηρίζει ότι η Κάσος είαι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπονται ασκήσεις! Σε μια προκλητική κίνηση, οι Τούρκοιαξιωματικοί αναφέρουν την Κάσο και με την τουρκική ονομασία που έχουν δώσει στο νησί -Τζομπάν- αφήνοντας υπαινιγμούς ότι μπορεί και να θεωρούν το νησί... γκρίζα ζώνη! 

Το κεντρικό σκέλος των επιχειρήσεων που θα γίνουν στα αεροναυτικά γυμνάσια των ελληνικών και των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων θα διαρκέσει από την Τρίτη 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.
Στο συγκεκριμένο παίγνιο οι Αιγύπτιοι στέλνουν μια καινούρια γαλλική φρεγάτα τύπου Fremm, δύο πυραυλακάτους, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κομάντος οι οποίοι θα συνασκηθούν με Έλληνες ΟΥΚάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Στο παίγνιο «Μέδουσα» ο ελληνικός στόλος θα συμμετάσχει με το υποβρύχιο Παπανικολής, μια φρεγάτα, μία πυραυλάκατο και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών που θα επιχειρούν από την Κρήτη όπου επίσης θα μετασταθμεύσουν και τα αιγυπτιακά -16.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν στην άσκηση η Αθήνα και το Κάιρο είναι το γεγονός ότι τα γυμνάσια θα παρακολουθήσει ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης. 


Η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση εντάσσετα στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με επαναλαμβανόμενα γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αιγύπτου. Και βεβαίως ουδείς πρέπει να αγνοεί το γεγονός ότι σε διπλωματικό επίπεδο Αθήνα και Κάιρο συζητούν εδώ και αρκετά χρόνια για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών όπως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σε μια διαπραγμάτευση που η τουρκική πλευρά θα προτιμούσε να ανασταλεί.

Σχόλια